Binnen en buiten de (Eendracht) lijntjes

Sport en gezonde(re) voeding: nieuw één-tweetje bij Eendracht Arnhem

www.eendrachtarnhem.nl

Iedereen kent wel de sportterm “een één-tweetje”. Wat het inhoud is de meeste mensen ook niet onbekend: een passeerbeweging waarbij een tegenstander met behulp van een medespeler omspeeld wordt. Bij de verenging gaan we vanaf dit seizoen ook een geheel nieuw één-tweetje aan. Die van sport en gezonde(re) voeding.

 

Als sportvereniging streven we ernaar om mensen fit op het veld te zien verschijnen, maar die activiteiten beperken zich meestal tot bewegen op het veld en incidenteel in geval van blessures tot een bezoek aan de verzorger. Qua voeding & drank houden we al eeuwen vast aan de bij de inventaris behorende “vette” hap en kant en klare sport-, fris- en alcoholische dranken. Op zich helemaal niets mis mee, maar er is meer tussen hemel en aarde.

 

De moderne westerse maatschappij kent een nieuwe bedreiging van de volksgezondheid: hetende obesitas (verwante en min of meer synonieme termen zijn overgewicht, zwaarlijvigheid, vetzucht, corpulentie, dikheid, en adipositas).

Obesitas wordt veroorzaakt doordat we meer calorieën binnenkrijgen dan nodig is en vaak te weinig bewegen. Tijd dus om als voetbalvereniging naast het bewegen wat meer aandacht aan het beperken van calorieën, vaak vormgegeven in “gezonde(re)” voeding, te geven.

 

Met ingang van dit seizoen starten we voor de allerjongsten (J08, JO9, JO10 en JO11) met de Teambox. Bij elke thuiswedstrijd krijgt elk elftal (ook de tegenstander) van ons een doos met fruit, genoeg voor een heel team. Waarom? Fruit eten is belangrijk, helemaal voor kinderen en kan niet genoeg gestimuleerd worden.

De alleroudsten (mannen 45+) beginnen tijdens wedstrijden in de rust met energie & herstelvoeding in de vorm van herstelshakes. Waarom? Inspanning zorgt niet alleen voor vochtverlies (en zweten dat doen die mannen) maar ook voor verlies van benodigde eiwitten en mineralen en een lichaamsvraag naar snelle opname van koolhydraten. Een goede herstelshake draagt daar zorg voor en kan zo bijdragen tot betere sportprestaties door een sneller en beter herstelt lichaam.

Beide projecten zijn ons overigens gesponsord aangeboden en kosten de vereniging dus geen cent.

 

Met de kantine willen we aansluiting zoeken bij het project “Lekker bezig / De gezonde sportkantine” (later daarover meer). Niet om het “aloude” aangebodene te verdrijven, maar wel om de keuze mogelijkheid te vergroten. Zoals de rijstkorrel en pasta de aardappel niet hebben verdreven zal aandacht en aanbod van “gezondere” voeding de “vette” hap niet uit onze kantine doen verdrijven. Maar een stukje bewustwording en keuzemogelijk mogen is wel iets dat we als sportvereniging verplicht zijn aan onze leden en bezoekers aan te bieden.

 

Al met al hebben we het hier over de eerste wankele stappen die de vereniging zet om in de kantine en kleedkamer het begrip BEWUST OMGAAAN MET VOEDING ook daadwerkelijk in de praktijk door te gaan voeren. Het nieuwe Eendracht Arnhem één-tweetje. Een begrip waarbij de tegenstander obesitas heet, en de medespeler voortaan de naam gezonde(re) voeding krijgt.Terug naar boven