Sporten en grensoverschrijdend gedrag (omgangsvormen die door de persoon, die het ondergaat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren). Ze zouden geen enkele relatie met elkaar moeten hebben. Maar helaas is de werkelijkheid anders. Ook binnen de sportwereld vinden incidenten plaats variërend van seksueel getinte opmerkingen tot aanrandingen, pesten, bedreigingen, discriminatie, mishandeling en belediging.
Sportverenigingen moeten zich ertegen wapenen, want een Veilig Sport Klimaat is iets waar alle leden recht op hebben. Het is de eerste levensbehoefte van sporters en het bereiken ervan zou op nummer 1 van het prioriteitenlijstje van elk bestuur moeten staan.
Want natuurlijk gebeurd het binnen onze vereniging niet, maar stel je voor dat de werkelijkheid toch iets anders zou zijn. Hadden we dan als vereniging niet iets met zijn allen moeten doen?
Duidelijke regels, daadwerkelijk handhaving van die regels en een veilige plek waar slachtoffers hun verhaal kwijt kunnen en serieus genomen worden, vormen de eerste verdedigingslinie.
Het een kan niet zonder de ander. Het opstellen en bekend stellen van regels ligt in eerste instantie op het bordje van het bestuur en wordt vorm gegeven door Eendracht Arnhem zet grensoverschrijdend gedrag buitenspel.
Handhaving (met name het elkaar er op aanspreken) is eigenlijk een verantwoordelijkheid van iedereen. En die veilige plek, die wordt vaak geboden door een speciaal daarvoor opgeleid persoon: een vertrouwenscontactpersoon.
De vereniging kan tegenwoordig terugvallen op 2 door het NOC/NSF gecertificeerde vertrouwenscontactpersonen, te weten (mevr.) Annie Koenders en (dhr.) Arend Hogerhorst.
Laten we ons eerst even voorstellen: